Jag fullkomligt Ä L S K A R saffran, så det är precis rätt årstid för mig just nu. Plus att det är en tid på året när det är helt okej att baka som en galning. Klassiska lussekatter tycker jag ofta har en tendens att bli lite torra (har dock ett bra recept jag får tipsa om senare) men dessa muffins är mycket saftiga och underbart goda! Aprikoserna gör dem extra saftiga, men gillar du inte aprikos så skippa dem. Samma sak med citronskalet, det ger en tydlig smak av citron så gillar du inte det kan du hoppa över det. Saffranet kan halveras, men enligt mig kan man aldrig få för mycket saffran 😉
Ingredienser (Ca 15 st)
100 g smör
2 ägg
1½ dl socker
2 kuvert saffran, 1 g
100 g mandelmassa
1 dl torkade aprikoser
finrivet skal av 1 citron
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Stöt saffran och lite strösocker i en mortel.
Använda den fina sidan av rivjärnet och riv mandelmassan. Skär de torkade aprikoserna i små bitar. Rör ner saffran, finrivet citronskal, mandelmassa, aprikoser, smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Placera ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten. Fyll formarna till två tredjedelar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills du kan sticka ner en potatissticka utan att den blir kladdig.
Om du vill kan du dekorera dem med frosting eller pudra över lite florsocker.
Ät och njut!
Ska aprikoserna varit blötlagda innan’?
Nej, jag hackade bara upp torkade aprikoser. 🙂
Kanon! Ska nog prova imorgon 😀