Sista godiset såhär dagen innan julafton. Sanningen är att jag försökte mig på dessa redan i går men misslyckades. Jag kokade inte smeten tillräckligt länge så konsistensen blev alldeles för mjuk. Så i dag införskaffade jag mig en kökstermometer (stektermometer) så att jag kunde ha full koll på temperaturen, en mycket bra investering!
De blev väldigt goda och väldigt söta. Den härliga blandningen av choklad, nötter och salt är verkligen en fullträff. Har du en termometer så att du kan hålla kolla på temperaturen är de inte alls svåra att göra.
Ingredienser
6 dl grädde
6 dl socker
2 dl sirap
100 g smör
400 g Marabouchoklad salta mandlar
Hackade pistagenötter
Gör såhär:
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp, rör lite då och då.
Sänk värmen något och fortsätt koka tills smeten är 120°. Rör i kastrullen med jämna mellanrum.
Smörj eller klä en form med smörpapper, den jag använde var ca 20×25 cm.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret och chokladen.
Häll smeten i formen och strö över de hackade pistagenötterna. Låt kallna i kylskåpet under några timmar, skär sedan upp den i lagom stora bitar.