Den här chokladmoussen med smak av apelsin påminner lite om romerska bågar, vilket råkar vara en godisfavorit hos mig. Även den här desserten förbereds flera timmar innan den ska serveras, vilket är smidigt när det finns mycket annat att göra. Jag har valt att garnera den lena chokladmoussen med krispiga kanderade mandlar och hasselnötter men det fungerar lika bra att äta den som den är eller att garnera med till exempel riven choklad, rivet apelsinskal eller något annat du tycker om.
Ingredienser:
125 g mörk choklad
2 äggulor
3 msk florsocker
rivet skal av 1/2 apelsin
3 dl vispgrädde
Kanderade nötter:
1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl hasselnötter
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
Rivet skal av 1/2 apelsin
Gör såhär:
Bryt chokladen i små bitar och smält den. Ta kastrullen av värmen och låt smeten svalna något.
Rör ner äggulorna i chokladen, en i taget, och rör väl mellan varje. Tillsätt florsocker och det rivna apelsinskalet och låt smeten svalna något.
Vispa grädden, men inte alltför hårt. Vänd ner chokladsmeten i grädden och fördela den sedan i portionsskålar. Låt moussen stå i kylskåp under minst 1 timme.
Kanderade nötter:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, mjöl och grädde. Låt koka ca 1/2 minut under ständig omrörning.
Blanda ner mandlarna, hasselnötterna och apelsinskal i smörblandningen. Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra.
Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter. ta ut dem och låt svalna. Bryt loss mandlarna och nötter från varandra. Hacka dem grovt. Servera tillsammans med moussen.
Tips: För en något mer vuxen smak, tillsätt 4 msk starkt bryggt kaffe.