Bröd är något jag inte bakar så ofta. Jag vet inte varför egentligen, för nybakat bröd är ju något av det bästa som finns. För att få lite ändring på det har jag bestämt att jag kommer att ha ett återkommande inslag här på bloggen, ”Månadens bröd”, så att jag i alla fall bakar bröd minst en gång i månaden.
Först ut att bakas blev dessa underbart saftiga morotsfrallor. Jag kikade på lite olika recept på morotsbröd för att få inspiration och blandade lite från recepten och här är resultatet. Jag glömde att ha på flingsaltet, det tror jag hade gjort de ännu godare så det ska jag definitivt komma ihåg nästa gång. Baka dessa och avnjut med smör och ost, du kommer inte att ångra dig!
Vilka bröd ska jag baka härnäst? Kom gärna med förslag!
Ingredienser: (ca 12 st)
25 g jäst
2,5 dl fil
1 stor morot
1 msk honung
1/2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 msk olivolja
Pumpakärnor, solrosfrön, chiafrön och flingsalt
Gör så här:
Skala och riv moroten grovt.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt filmjölken som du först värmt till ca 30° (fingervarmt).
Tillsätt moroten, honung, salt och olivolja. Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg, gärna med hjälp av en köksassistent eller en elvisp med degkrokar.
Låt degen jäsa under bakduk i minst 60 min.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tolv lika stora bitar och forma frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla frallorna med lite fil, strö över pumpakärnor, solrosfrön, chiafrön och flingsalt.
Grädde i mitten av ugnen på 225° i ca 10-13 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!
[…] du ha tips på andra bröd? Kolla in recepten på mina saftiga morotsfrallor eller solrosbröd. Fler recept hittar ni i kategorin bröd här på […]