Cheesecake och kladdkaka i ett, ni hör ju hur gott det låter?! Med smak av choklad, hallon och vanilj går den här cheesecaken hem hos de allra flesta. Testa! Jag gjorde cheesecaken i en mindre form denna gång (ca 18 cm i diameter) och det fungerade bra att då halvera receptet nedan.
Note to self: Var snabb med fotograferingen så att cheesecaken inte hinner börja smälta. Låt den stå kvar i formen om det är en springform med nedsänkt botten, åtminstone tills du har fotat. Risk för att en del av botten blir kvar i formen annars :p
Ingredienser:
Botten:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg
Fyllning:
2 krm vaniljpulver
3 äggulor
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 dl hallon, frysta
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter.
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
Lägg vaniljpulvret i en bunke. Tillsätt äggulor, färskost, vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en slät kräm.
Vispa grädden fluffig och rör försiktigt ihop den med färskoströran. Smula ner hallonen i smeten.
Bred ut fyllningen på kladdkakebottnen. Täck kakan med plastfolie och ställ den i frysen i minst 4-5 timmar. Ta fram kakan ca 20 min innan servering så den tinar lite. Garnera med bär och citronmeliss.