Här är ett recept jag bruka använda mig av som ger riktigt höga och fina tårtbottnar. Receptet som kallas ”lika delar” eller ”3 lika” finns hos många bloggare, jag är inte säker på vem som var först med det.
Det bästa med det här receptet, förutom att bottnarna blir så fina, är att det är superenkelt att komma ihåg.
Du behöver tre stora glas. I ett av glasen knäcker du dina ägg, hur många beror på hur stor tårtbotten du ska göra:
Till en form på 15-18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Ju fler ägg, desto högre tårtbotten. Du utgår sedan från äggen. I ett av de andra glasen häller du sedan upp socker till samma nivå som äggen och samma sak med det tredje som du häller mjöl i. Inga andra mått behövs alltså.
Vispa ihop socker och ägg så det blir riktigt vitt och pösigt, i cirka 5-10 min.
Blanda mjölet med bakpulver enligt nedan:
2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten, vispa inte.
Häll upp smeten i en form, i stället för att smöra och bröa brukar jag klippa ut en rundel i bakplåtspapper som är lika stor som botten på formen och ”klistra” fast den genom att pensla olja på bottenplattan innan jag lägger dit den. Klipp sedan till en remia (eller två) som räcker runt kanten på formen och fäst med olja. Låt den sticka upp en bit ovanför kanten, cirka 5-7 cm. Då kan tårtbottnen växa på höjden. Vilket den gör med det här receptet.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20-25 (för 2 ägg) minuter på 175 grader (150 grader varmluft), provstick gärna – stickan ska komma upp torr.
3-4 ägg (ca 25-30 min i ugnen)
5-6 ägg (ca 30-35 min) o.s.v.
Öppna inte ugnen innan 20 min har gått, då riskerar bottnen att sjunka ihop.
Tips!
Klart!
[…] har använt chokladbottnar, gjorda efter det här receptet. De har jag fyllt med lemon curd-grädde och glasskräm. Lemon curden ger en frisk smak […]
[…] Enligt det här […]
[…] är gjorde efter detta recept, i en springform på 15 cm i diameter. Nu hade jag inte planerat att göra den här tårtan, så jag […]