Nu tjuvstartar vi lite inför fettisdagen med ett recept på semlor! Egentligen tycker jag att semlor från konditorier slår hembakta alla gånger, det är ett bakverk som jag tycker är svårt att få till på samma sätt hemma. Men kanske är det jag som behöver öva mer helt enkelt 😉 Dessa fick i alla fall godkänt av både sambon och sonen (och det är inte helt enkelt att göra dem nöjda ska ni veta). Jag glömde tyvärr att pensla dem med ägg, därav den något bleka färgen. Receptet på fyllningen är beräknat till alla tolv bullarna så dela med lämpligt antal om du vill göra färre.
Om ni inte orkar baka, bor i Stockholm och vill mumsa på riktigt goda semlor rekommenderar jag ett besök på Magnus Johanssons bageri och konditori i Hammarby Sjöstad, stans godaste enligt mig!
Fler recept på semmeltemat kommer, håll utkik!
Ingredienser (ca 12 st):
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
3/4 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1/4 tsk salt
7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
1 ekologiskt uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
250 g mandelmassa
3/4 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
ev lite stött kardemumma
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken som du värmt så att den är fingervarm.
Rör om tills jästen löst upp sig helt. Blanda samman de torra ingredienserna och arbeta ihop med degvätskan, tillsätt också det rumsvarma smöret.
Knåda degen med en köksmaskin eller händerna i cirka 5-10 min. Tillsätt eventuellt lite extra mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk i minst 40 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tolv delar. Forma varje del till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 min på plåten.
Sätt ugnen på 200 grader, pensla bullarna med ägget och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min, eller tills bullarna är gyllene.
Riv mandelmassan grovt. När bullarna svalnat, skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda samman detta med den rivna mandelmassan och mjölken. Ha eventuellt också i lite kardemumma i mandelmassesmeten. Fördela smeten i bullarna och toppa med spritsad grädde. Pudra lite florsocker över.
Mumsfillibabba!