3 dagar kvar till semmeldagen! Förra året fullkomligen exploderade bakningsvärlden med semmel-hybrider av olika slag. Mest känd blev kanske semmelwrappen. Whoppie pies är små dubbla kakor med fyllning emellan och de passar mycket bra att göra en semmelvariant av, med grädde och skivad mandelmassa som fyllning. Perfekta små munsbitar och riktigt, riktigt goda! Ett hett tips till dig som kanske gillar smaken av semlor men tycker att det blir lite väl mastigt att äta en hel semla.
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ekologiskt ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk kardemumma, gärna nystött/malen
1 nypa salt
0.5 dl mjölk
Fyllning och garnering:
Mandelmassa, grädde, florsocker
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Vispa sedan det mjuka smöret med strösockret så att du får en krämig smet.
Rör ner ägget, och sedan de torra ingredienserna.
Tillsätt till sist mjölken och rör ihop till en jämn smet.
Skeda ner smeten i en spritspåse med rund tyll.
Spritsa ut 25 små rundlar på bakplåtspappret, ungefär lika stora som en femkrona.
Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter.
Gör likadant med plåt nummer två.
Låt sedan kakorna svalna innan du lyfter bort de från pappret.
Skiva mandelmassan och lägg tunna skivor på hälften av kakorna.
Spritsa sedan över grädde, lägg på en till kaka som lock och pudra över florsocker.
Klart!
[…] ni mina semmelwhoopies? Whoopie pies är amerikanska småkakor som till utseendet påminner om macarons men som är […]