Kolakakor, sirapskakor, kolasnitt, sirapssnitt – kär kaka har många namn.
Det ska erkännas att jag inte är något stort fan av klassiska småkakor. Jag tycker ofta att de är lite… småtråkiga. Sambon älskar de dock så jag får ändå en anledning att baka dem 😉 MEN, till och med jag gillar kolakakor – den lite sega konsistensten och knäckiga smaken är underbar. Med farinsocker blir de ännu mer kolaaktiga – mums! Lätta att baka är de också, på under 30 minuter från start till färdiga kakor.
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tunna skivor. Rör smör och socker poröst i en skål.
Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar.
Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna, 10–12 min.
Skär de varma längderna i sneda ca 2 cm breda kakor.