Vi har legat hemma alla fyra i familjen med förkylning, feber och hosta – därav inga nya inlägg här på ett tag. I helgen kvicknade jag i alla fall äntligen till lite grann och i går firade vi en av min närmaste kompisar som strax ska bli mamma, med en liten baby shower. Tårtan stod jag för och den bestod av vaniljbottnar, prinsesstårtsfyllning (hallonsylt och vaniljkräm blandat med grädde). Orkar du inte göra egen vaniljkräm går det bra att köpa färdig, exempelvis Marsán. Den är sedan spacklad med smörkräm, täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda av sugarpaste. Kul tårta att göra! Jag gjorde en mindre tårta i en form som är 15 cm i diameter. Receptet nedan är dock beräknat på en fullstor tårta, ca 24-26 cm i diameter.
Botten: Enligt det här receptet.
Ingredienser:
4 dl grädde
1 dl hallonsylt
Vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.
Dela tårtbotten i 3 delar, ett tips för att den ska smula mindre är att frysa den innan och dela den när den är halvtinad. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Vispa grädden fast och rör ner i den kalla vaniljkrämen. Bred ut gräddblandningen på nästa botten.
Låt gärna den fyllda tårtan stå inplastad under natten i kylen så ”sätter” den sig och blir saftigare. Ta fram, spackla med smörkräm eller grädde. Obs! Om du spacklar med grädde behöver du ”fodra” marsipanlocket innan det läggs på, det vill säga pensla på ett tunt lager olja eller smör på undersidan av locket eftersom grädden annars riskerar att göra så att marsipanen börjar smälta. Kavla ut marsipanen till önskad storlek och täck tårtan. Dekorera så som du vill ha den. Du kan baka bottnar flera dagar innan tårtan ska serveras och tårtan kan läggas ihop en till två dagar innan. Marsipanen brukar jag lägga på samma dag som den ska ätas eftersom den riskerar att bli fuktig om den står länge i kylskåp..