Den här frostingen använde jag för att täcka och spritsa en av bröllopstårtorna i helgen. Då en av gästerna inte tål mjölk fick den ena tårtan bli helt mjölkfri. Tänk på att laktosintolerans och mjölkproteinallergi är två olika saker, tål man inte mjölk alls går det alltså inte att använda laktosfria alternativ utan de behöver vara helt mjölkfria. Den här frostingen är både god och lätt att spritsa med och går att använda till att täcka tårtor, som tårtfyllning och till cupcakes. Mjölkfri choklad kan vara lite knepigt att få tag på, jag köpte min på Goodstore i Stockholm, märket heter Plamil, men det finns även olika sorter hos nätbutiker. Den mjölkfria ”färskosten” finns i vanliga matbutiker och heter ”Oatly – på mackan.”
Den här mängden räckte till att spackla och spritsa en tårta som var 26 cm i diameter. Ska du använda det till cupcakes kan du halvera receptet, skulle tro att det blir lagom till cirka 12-15 cupcakes.
Ingredienser:
200 g mjölkfri vit choklad, till exempel Plamil
300 g mjölkfritt smör, rumsvarmt
300 g mjölkfri ”färskost”, exempelvis Oatlys
500 g florsocker (ett paket)
Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad, hacka den innan så går det fortare. Tänk på att ha en tillräckligt stor skål över kastrullen så att den täcker kastrullens kanter. Kommer chokladen i kontakt med vattenånga riskerar den att skära sig och bli gryning. Vit choklad är extra känslig, så smält den försiktigt.
Låt chokladen svalna något och vispa upp smöret riktigt krämigt och vitt med en elvisp, det smakar mindre smör när man vispar det länge.
Tillsätt chokladen och fortsätt vispa. Väg upp florsockret och tillsätt det och färskosten i smeten. Vispa det sedan ganska länge tills frostingen är fluffig och len. Tycker du att den är lite för lös så tillsätt mer florsocker och/eller låt den stå kallt i kylskåp en stund så den stelnar något.
Perfekt, ska jag skicka till min syster
[…] Båda tårtorna består av ljusa glutenfria bottnar, receptet på dem kommer i ett eget inlägg snart, riktigt bra bottnar! Den mjölkfria tårtan är fylld med hallonmousse (med havregrädde) och vit chokladganache (med mjölkfri vit choklad och havregrädde) och spacklad och spritsad med vit chokladfrosting. […]