I dag har vi haft kalas för minstingen i familjen som nyss fyllt ett år. Här är den ena av två tårtor som vi smaskade i oss. Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla den, receptet har jag snott från boken ”Lomelinos tårtor”, med vissa förändringar, och där heter den Regnbågstårta, men det är ju inte klassiska regnbågsfärger i den här. Ombre cake kallas det när en tårta görs i olika nyanser av samma färg, som bottnarna i denna, men ofta ser den också ut så på utsidan då, så det namnet blir kanske också lite missvisande.
Hur som helst, jag har länge velat göra en tårta med olika nyanser på bottnarna och det lyckades ganska bra! Mellan bottnarna är det marängsfrosting och den är även spacklad och täckt med marängfrosting, tycker det är så fint med den väldigt vita och glansiga ytan man får med marängfrosting. Det är mycket botten i den här sortens tårta, riktigt goda bottnar, men det blir mer en känsla av kaka än tårta när man äter, men en väldigt god kaka! Älskar också att den här tårtan ser så enkel och lite tråkig ut innan man skär upp den, blir effektfullt när man ser insidan.
Gör så här:
Bottnar:
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla fem bakformar, ca 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form
Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar. Vispa till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner lite i taget av äggvitorna i smeten.
Fördela smeten jämnt i fem skålar. Lämna en skål med ofärgad smet och färga resten i olika starka nyanser av lila (eller vilken färg du vill ha.)
Grädda bottnarna i de fem formarna, dock högst tre formar samtidigt, eller i samma form i omgångar i 25–30 minuter.
Vaniljsirap:
Blanda socker, vatten och vaniljpulver till vaniljsirapen i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 minuter. Låt svalna.
Marängfrosting:
Häll äggvitor, socker och vaniljsocker till frostingen i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med handvisp tills blandningen är ca 65 grader och sockerkristallerna har smält.Ta av från värmen och vispa med elvisp tills smeten är sval och fluffig, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Sätta ihop tårtan:
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Pensla på vaniljsirap och bred på ett tunt lager marängfrosting.
Lägg på nästa botten och upprepa med samtliga bottnar. Lägg på ett tunt lager frosting över hela tårtan, använd gärna en vinkelspatel längs sidorna, och låt stelna i kylen 10–15 minuter.
Lägg på ett tjockt lager frosting över hela tårtan och gör ett mönster om du vill, jag har använt ett köksredskap, en sån stor trägaffel med tre pinnar och dragit försiktigt runt om tårtan. Dekorera med vad du vill!
[…] kan man snacka om att det är insidan som räknas ? Jag använda samma recept som till den här tårtan, från boken ”Lomelinos tårtor”, men denna gång använde jag en springform på […]