Här är den andra tårtan vi bjöd på i söndags. Choklad- och hasselnötsbottnar fyllda med nougatgrädde och kanderade hasselnötter och spacklad och spritsad med chokladfrosting. SÅ god! Även denna är hämtad från boken ”Lomelinos tårtor” men med lite ändringar. Spritsningen blev långt ifrån perfekt, men för att vara andra gången jag testar den här spritsningstekniken så får det väl ändå vara godkänt 😉 Prästkragarna är gjorda i sockerpasta och de hade jag kvar sedan ett tidigare tårtprojekt.
Gillar du choklad, hasselnötter och nutella kommer du att älska den här tårtan! För mig som är en stor chokladälskare var den helt ljuvlig! Väldigt mäktig dock, så den här storleken räcker lätt till 10 personer. Enligt originalreceptet gör du en egen nougatkräm till den här tårtan, men tiden blev lite knapp så jag fuskade och köpte färdig hasselnötskräm (av samma typ som Nutella). Det tar lite tid att göra den här tårtan, men det är det värt!
Ingredienser (ca 10 bitar):
Hasselnöts- och chokladbotten:
175 g hasselnötter
175 g smör
6 stora äggvitor
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 dl florsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
Nougatgrädde
3 dl vispgrädde
1,5 dl nougatkräm/hasselnötskräm
Kanderade hasselnötter:
50 g hasselnötter
0,5 dl strösocker
Chokladfrosting:
150 g mörk choklad
200 g rumsvarmt osaltat smör
3 dl florsocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
3-4 msk starkt kaffe
Gör så här:
Hasselnöts- och chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 12-15 minuter.
Gnugga dem i en handduk för att få bort skalet. Låt svalna och finmal dem sedan i en mixer.
Klä två små formar, ca 15 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och sikta sedan ner mjöl, kakao, florsocker och muscovadosocker.
Rör ihop försiktigt. Vänd ner de malda nötterna och smöret och rör till en jämn smet. Fördela smeten i de två bakformarna.
Grädda bottnarna i ca 35 minuter.
Nougatgrädde
Vispa grädden ganska hårt , blanda i nougatkrämen och vispa till en jämn kräm.
Kanderade hasselnötter
Hacka hasselnötterna i små bitar. Rosta den på hög värme i en torr stekpanna, rör om ofta så att de inte bränns.
Häll på sockret en stund innan nötterna är färdigrostade, rör runt och låt det smälta ihop. Sprid ut på på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Chokladfrosting
Smält chokladen över vattenbad. täll åt sidan och låt svalna.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsockret och kakaon, lite i taget tills blandningen är jämn.
Bland i den smälta chokladen och vaniljpulvret.Tillsätt kaffet, en matsked i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig och har en bra konsistens för spritsning. Tillsätt lite mer vätska om den är för tjock eller låt den stå i kylen ett tag om den är för lös.
Sätta ihop tårtan:
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lättast är det att dela bottnarna om de legat i frysen och är halvtinade.
Lägg den försts bottnen på en tårtbricka eller direkt på ett tårtfat.
Bred ut ett jämnt lager med nougatgrädde och strö över kanderade nötter.
Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg på den sista bottnen med den skurna sidan ner.
Bred ut ett tunt lager chokladfrosting över hela tårtan. Använd gärna en vinkelspatel eller liknande när du applicerar frostingen längs tårtans sidor.
Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter tills det första lagret stelnat något. Bred på ett andra tjockare lager frosting på hela tårtan, eller använd en sprits med tyll och spritsa valfritt mönster. Klart!
Såhär såg tårtan ut innan den var täckt och dekorerad: