Här är en riktig drömtårta för chokladälskare, vilket ni kanske förstått att jag är 😉 En chokladmoussetårta med kladdekakebotten och tre chokladmousselager: vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad. Det tar lite tid att göra den här tårtan men det är det värt! Receptet kommer från Expressens Mitt Kök. Använd gärna kvalitetschoklad, godare och lyxigare.
Ingredienser:
Chokladbotten
100 g smör
2 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Mjölkchokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
Mörk chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Gör så här:
Chokladbotten
Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 10-15 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse
Alla tre mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
Finhacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden och häll den över chokladen under omrörning. Låt svalna.
Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst två timmar före servering. Dekorera med bär.
Ät och njut!
Kan man göra tårtan och ha den fryst i ett par dagar innan det är dags för t.ex kalas?
Hej ! Ska göra denna till mitt kalas till helgen . Ska den stå i frysen hela tiden alltså fram tills två timmar innan servering ? Jag gör min på torsdag kväll och den ska ätas fredag kväll ! Mvh therese
Jag förstår inte…glasyr?