Minns ni mina semmelwhoopies? Whoopie pies är amerikanska småkakor som till utseendet påminner om macarons men som är betydligt enklare att baka. De består av två små mjuka kakor med fyllning emellan. Eftersom kakorna fylls efter att de bakats i ugnen kan du göra flera olika fyllningar till en smet och det går även bra att frysa in kakorna och ta fram, fylla och lägga ihop när du får fikabesök. Smaksättningen går att variera i det oändliga, både med olika smaker på kakorna och fyllningen, och de är hyfsat enkla att göra, testa!
Ingredienser:
100 g smör – rumsvarmt
1.25 dl socker
1 ekologiskt ägg – rumsvarmt
3 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1.5 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk salt
0.5 dl mjölk
Chokladfyllning
3 dl florsocker
1,2 dl kakao
4 msk smör
3 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägget och rör om tills det är väl blandat.
Sikta ner alla torrvaror och blanda noga. Avsluta med att hälla i mjölken; rör om försiktigt tills allt är blandat (vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och kakorna platta).
Häll smeten i en spritspåse med rund tyll. Har du ingen spritspåse och tyll så kan du klicka ut smeten på plåten med hjälp av sked. Spritsa ut rundlar som är lite mindre än en femkrona på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna; de ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.
Låt kakorna svalna.
Chokladfyllning:
Blanda allt till fyllningen och spritsa på hälften av kakorna. Lägg ihop två och två med fyllningen emellan och dekorera eventuellt med lite spritsad smält choklad på toppen, klart!