Kladdkaka med segt och knäckigt kolatäcke? Det är precis lika gott som det låter. Precis som när du ska göra knäck underlättar det enormt att ha en digital hushållstermometer när du gör den här kolasmeten. Och låt inte kakan stå inne för länge! Min stod tyvärr inne några minuter för länge och blev inte riktigt så där kladdig som man vill ha den. Kakan ska ha stelnat till lite längs kanten men fortfarande vara lös i mitten när du tar ut den. Receptet kommer från bloggen fikastunder.se
Baka, ät, njut!
Ingredienser:
Kakan:
3 ägg
4 dl socker
200 g smör
2 dl mjöl
1 dl kakao
Kolan:
3 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
2 dl socker
50 g smör
Gör så här:
Rör ihop ägg och socker. Smält smöret. Rör ner kakao och mjöl i äggvispet. Rör till sist ner smöret till en jämn smet. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Häll i smeten och grädda i 175 gr i 29 minuter. Låt svalna.
Kolasmeten:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka ganska livligt. Rör om ibland. Vid 125-130 gr är kolan färdig (min var 127 gr). Häll kolan över kladdkakan och låt den svalna/stelna.
Servera med lättvispad grädde!