Ja, jag vet, det borde vara förbjudet att lägga upp recept utan bild. Men, jag lovar nästa gång jag gör denna ska det förevigas och hamna här.
Hur man vill ha sin kladdkaka varierar förmodligen stort mellan olika personer men är du en av dem som gillar när den är riktigt kladdig och ogillar disk har du hittat rätt! Den här kladdkakesmeten gör du nämligen direkt i kastrullen. Jag vet inte hur många gånger jag misslyckades med att få den rätta konsistensen innan jag förstod att den ska se helt ofärdig ut när man tar ut den för att få ett bra slutresultat. Vänta alltså INTE på att kakan ska se färdig ut utan ta ut den direkt när den börjat stelna längs kanten, men fortfarande är alldeles rinnig där i – den stabiliserar sig efter ett tag. Att vänta för länge är vanligaste misstaget, som jag fortfarande gör ibland, och då blir den inte alls sådär härligt kladdig som man vill ha den.
Det här receptet har jag hämtat inspiration till härifrån:
Ingredienser:
100 gram smör
2,5 dl strösocker
2 ekologiska ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1-2 tsk vaniljsocker
Smör och veteströ (till formen)
Florsocker till garnering (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. 1,5-2 liters kastrull är lagom.
Tag kastrullen från plattan.
Använd en vanlig matsked och rör ner först socker och sedan ägg. Blanda väl, men rör inte mer än nödvändigt.
Blanda ner övriga ingredienser, d.v.s. mjöl, kakao och vaniljsocker.
Smörj och bröa en form, ca 24-26 cm i diameter. Häll ner smeten i formen.
Grädda i ca 14-16 minuter, mitt i ugnen i 175 grader. Ju större form, desto lägre kaka blir det och ju kortare tid bör man grädda. Det kan också variera mellan olika ugnar, men när kakan börjat stelna längs kanterna men fortfarande är rinnig i mitten är det dags att ta ut den.
Låt svalna och servera med lite grädde eller glass!
[…] Recept på en riktigt kladdig kladdkaka hittar du här. […]