Äntligen tillbaka efter sommaruppehåll! Vägrar dock inse att sommaren snart är förbi (för hallå augusti – det ÄR ju faktiskt en sommarmånad oavsett vad vädret säger) så därför bjuder jag på ett recept på en somrig pavlovla i dag. Pavlova, en typ av marängtårta med marängbottnar fyllda med grädde och valfria frukter eller bär har jag inte träffat på någon som inte gillar. I den här varianten har jag också haft i en syrlig passionsfruktscurd. Det kan liksom inte bli fel. Bottnarna går att förbereda långt innan och att lägga ihop det går på nolltid. Sådana tårtor och efterrätter gillas!
Ingredienser (8–10 bitar)
Maräng:
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Passionsfruktscurd:
6 passionsfrukter
1 citron
3 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker100 g rumsvarmt smör
Till servering:
3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
3 passionsfrukter
Gör så här:
Marängbotten
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna riktigt hårt till ett styvt skum, bunken ska gå att vända upp och och ner. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. Spritsa eller bred ut marängen och gör mitten lite djupare där fyllningen ska ligga.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti och släppa från papperet. Om den verkar för krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Passionsfruktscurd
Dela passionsfrukterna och skeda ur fruktköttet. Dela och pressa citronen. Värm fruktkärnorna och citronsaften i en kastrull. Pressa fruktsaften genom en finmaskig sil med hjälp av en sked. Det ska bli cirka 1 dl.
Vispa äggulor, ägg och socker fluffigt. Blanda med fruktsaften i en kastrull och sjud på svag värme under konstant vispning tills smeten tjocknar. Dra från plattan och rör i det mjuka smöret tills det smält och krämen är tjock och glansig. Låt svalna.
Snoppa och skiva jordgubbarna strax innan servering.
Vispa grädden lätt. Lägg upp marängbotten på ett tårtfat. Toppa med passionsfruktscurden, lättvispad grädde. Dekorera med jordgubbarna! Mums!