Ok, nu får nog även jag inse att sommaren faktiskt är förbi. Så nu lämnar vi jordgubbarna och omfamnar höstens läckerheter. Först ut är en mjuk äppelkaka med kardemumma och mandelmassa. En riktigt saftig kaka med lite mjukt sega kanter som är väldigt enkel att göra med få ingredienser. Gott och enkelt, en kombo som jag gillar! Jag utgick från det här receptet hos Tidningen Hembakat men gjorde några förändringar.
Ingredienser
2 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
75 g riven mandelmassa
Fyllning
2-3 äpplen
kardemumma
strösocker
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
Häll smeten i en springform, 23–24 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper.
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
Lägg ut klyftorna i två cirklar ovanpå smeten. Pudra över kardemumma (ta inte för mycket, blir lätt för kraftig smak) och lite strösocker.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna i formen. Servera med vaniljsås, glass eller vispgrädde eller ät den som den är.
[…] Fira äpplets dag i dag med en enkel och god smulpaj med äpplen. Kanske har du massor av äpplen i trädgården som du inte vet vad du ska göra av? Då är en paj perfekt! Kolla också in mitt recept på en underbar äppelkaka med mandelmassa och kardemumma, här. […]
Hej!
Kakan ser supersmarrig ut! Undrar om det verkligen inte ska vara något bakpulver i?