Har du några övermogna bananer i fruktskålen? Gör en banankaka, vill du göra den lite festligare kan du ha på en chokladglasyr och strössel.
Ingredienser:
1 ekologiskt ägg
1,5 dl socker
2 mogna bananer
4 msk grädde
50 g smör
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Glasyr
100 g valfri choklad
25 g smör
ev. strössel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform, ca 1½ l. Smält smöret och låt svalna. Mosa bananerna med en gaffel.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner bananen och smöret. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Rör ner blandningen i smeten och rör ner grädden.
Häll smeten i formen och grädda ca 45 minuter.
När kakan svalnat, smält chokladen över ett vattenbad. Rör ner smöret i den smälta chokladen. Häll över kakan och låt det rinna ner över sidorna. Ha på strössel.
Klart att fika!