
I dag bakade jag en av våra mest klassiska kakor, hallongrottor. Härliga mördegskakor med sylt. Receptet kommer från bakdrottningen Birgitta Rasmusson, jurymedlem i ”Hela Sverige bakar”. Ett tips är att använda sylt på klämflaska, det gör det mycket enklare att portionera ut sylten i kakorna.
Ingredienser (ca 20 st):
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Ca 0,5 dl hallonsylt
Gör så här:
Vispa samman smör och socker.
Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Rör ner det i smeten. Arbeta samman till en deg.
Forma degen till en rulle, ca 20 cm lång. Skär i 20 bitar.
Rulla dem till kulor och lägg i små pappersformar för kakor. Tryck en fördjupning i varje degkula med mjölat finger.
Lägg lite hallonsylt, 0,5-1 tsk, i varje grop. Gräddas på 175 grader i ca 18 min.