Nu i helgen bakade jag bröd på vete och råg med valnötter i. Lättbakat och gott! Mitt bröd blev dock något degigt i mitten, så lite längre jäsnings- samt gräddningstid rekommenderas.
Ingredienser:
50 gram jäst
4 tsk lönnsirap
0,5 msk salt
6 dl vatten
10 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
3 dl valnötter
1 ägg till pensling
Gör så här:
Smula jästen i skålen och tillsätt lönnsirap och salt. Värm vattnet till fingervärme 37°. Häll på lite av vattnet och salt och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet och ca 1 liter av mjölet. Kör assistenten eller elvisp med degkrokar i cirka 5 minuter. Grovhacka valnötterna och blanda i degen. Tillsätt det resterande mjölet och kör några minuter till. Låt degen jäsa under bakduk ca 60 minuter.
2. Ta upp degen och knåda den. Forma den till två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225° och låt bröden jäsa utan bakduk i 15 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg, pudra över mjöl och skär skåror i brödet. Sätt in i mitten av ugnen. Grädda i cirka 20 min, låt svalna på galler under bakduk.
Njut av det nybakta brödet!